Southampton ved en skillevej

Southampton

Southampton
Southamptons fans har ikke haft meget at juble over det seneste stykke tid. Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Der er dejligt i Southampton. Lidt mere afslappet end i London, lidt smukkere end det nordlige England. De passer lidt sig selv dernede på sydkysten, for den der lever stille, lever godt. Og fodboldklubben Southampton har længe levet godt. 

Deres akademi kunne producere store spillere, og særligt hurtige wings med Theo Walcott og Gareth Bale som de mest lysende eksempler, foruden Alex Oxlade-Chamberlain og Luke Shaw. I tidernes morgen hed de Matt Le Tissier og Alan Shearer. Stjernerne og talenterne i Southampton. Og så handlede de godt ind. Virgil Van Dijk, Sadio Mané, Pierre-Emile Højbjerg, Dejan Lovren med flere.

De fandt endda også gode trænere. Mauricio Pochettino og Ronald Koeman som de mest åbenlyse eksempler.

Fra Europa til 0-9

Southampton gjorde det godt. For de havde fundet deres vej i et engelsk fodboldlandskab, der hurtigt kan opsluge en, hvis ikke man passer på.

De gjorde det med tålmodighed og tillid, for selvom de gode placeringer fra 2014-2017 med europæisk fodbold til følge har været svære at gentage, så har de holdt fast i Ralph Hasenhüttl undervejs. Selv da de tabte 0-9 hjemme mod Leicester i oktober 2019 i en periode, hvor de gik otte kampe i træk i ligaen uden sejr. For Hasenhüttl fik det vendt.

Southampton holdt ved igen, da de nok engang tabte med 9-0, denne gang ude mod Manchester United i februar 2021. Dengang nåede de op på ni kampe i træk i Premier League uden sejr. Hasenhüttl vendte det igen. Southampton var et forbillede for andre hold. Se bare på Bournemouth, der ikke tøvede med at trykke på knappen, da Scott Parker og hans mandskab tabte 9-0 til Liverpool i begyndelsen af denne sæson.

Assistenterne røg i sommer

Nu står de her så igen. Med omverden og pressen der skriger på en ny træner. De har (endnu) ikke tabt 9-0), men Southampton har tabt fire kampe i træk og ligger på en aktuel 17. plads i Premier League med blot syv point. Det sker på bagkant af, at de tabte 10 af de sidste 13 kampe i den forgangne sæson. Det var en af årsagerne til, at de tre assistenter Dave Watson, Kelvin Davis og Craig Fleming røg i sommer. Der skulle ske noget nyt, men Hasenhüttl var fortsat manden, der skulle sikre et hold med et forholdsvis beskedent budget Premier League overlevelse.

I januar fik Southampton nye ejere, da den serbiske mediemogul Dragan Šolak og Sport Republic overtog klubben. Indtil videre er de gået nogenlunde stille med dørene, sammenlignet med en amerikansk ejer i Chelsea, men måske vi så småt begynder at se Dragan Šolak røre på sig.

Sidste kamp for Hasenhüttl?

For hvis det denne weekend ender med et nederlag til West Ham i Premier League, kan det vise sig, at snoren til Hasenhüttl endegyldigt cuttes. Skal man tro den engelske presse, så er en mulig afløser allerede kørt i stilling. Den tidligere Schalke og RB Leipzig-træner Domenico Tedesco. Hasenhüttl kom også fra en tid i Leipzig, så på den måde er den røde tråd jo sikret, men Tedesco har ikke i nogle af sine klubber kunne bygge noget langsigtet op. Han havde stor succes i både Schalke og Leipzig i sin første sæson, hvorefter det gik fuldstændig galt i den anden.

Er det virkelig det, som Southampton nu efterspørger? Eller tror klubben fortsat på, at tålmodighed, tillid og Hasenhüttl er den rette opskrift på at vende slagets gang igen?

The Manager
Logo
Shopping cart