Stilskifte i Leeds med ansættelsen af Javi Gracia

Foto: Rolf52-Dreamstime.com_

Det lyder meget godt. CV’et som det sådan blev opsummeret på Leeds’ hjemmeside, da de i går tirsdag kunne annoncere, at Javi Gracia er ny træner i klubben. Her kunne man blandt andet læse, at:

  • Han har trænet klubber som Osasuna, Malaga, Watford og Valencia.
  • Han i 2018 overtog et Watford-hold under stregen og førte dem til overlevelse med et par kampe i hånden.
  • Han i 2019 førte Watford til finalen i FA Cuppen.
  • Han overtog efter Xavi i Al Sadd, hvor han ledte sit hold til mesterskabet i Qatar.

Det lyder alt sammen meget godt. Han har vundet noget, har erfaring fra Premier League og har tidligere, med succes, stået i en bundkamp i det engelske. Han ved med andre ord, hvad det handler om.

Identitet

Men, og det er et stort men. For på hjemmesiden kunne man intet læse om stil. Hvad han er for en slags træner, og hvordan flugter han med filosofien i Leeds. Ganske givet, fordi det gør han ikke. Følgende er ikke et ondt ord om Javi Gracia, men mere et forsøg på at forstå en klub, hvis nyere tids succes er skabt ud fra en rød tråd. Fra Marcelo Bielsa og videre til Jesse Marsch var det let at se, hvilken vej Leeds ville ned af. Det afslørede indkøbene også. Blandt andet danske Rasmus Nissen Kristensen, der rimede på både Bielsa og Marsch, og dermed det som Leeds gerne ville. Eller plejede at ville.

For med Gracia kommer der en træner, der muligvis har haft succes i en lignende situation, men ikke en lignende klub med en lignede måde at spille på. Hans stil er en smule mere udtryksløst – hans tilhængere vil nok kalde den for pragmatisk – og det kan sagtens være det, der skal til for Leeds til at spille sig fri af bunden, hvor de aktuelt indtager en 19. plads med to point op til stregen. Men det er svært at se, at det fremadrettet skal blive til meget mere end det. 

Ikke førstevalg

Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at Javi Gracia ikke var førstevalg i Leeds. For siden fyringen af Marsch for efterhånden to uger siden, har de ledt med lys og lygte efter en ny træner. 

Det lykkedes ikke at blive enige med den tidligere Hoffenheim og Ajax-træner Alfred Schreuder. Rayo Vallecano ville ikke lade succesfulde Andoni Iraola gå, og Feyenoords Arne Slot var ikke overraskende mere interesseret i at kæmpe for et hollandsk mesterskab end at blive rodet ind i den engelske bundkamp. Heller ikke landsmand, Carlos Coberan, der ellers var en tidlig favorit til jobbet, endte med at få en fast plads på Elland Road.

Selv Marcelo Gallardo skulle have været på listen hos Leeds, der altså endte med Gracia. Så måske er Leeds ikke i færd med et stilskifte, men blot et midlertidigt kompromis. Javi Gracia er nemlig ansat på en fleksibel kontrakt, hvad end det så helt præcist dækker over. Kan du ikke få den du elsker, må du elske den du får.

I første omgang skal der lige styr på arbejdstilladelsen, men hvis ellers det lykkes, bliver det med Javi Gracia på bænken til bundbraget i weekenden, når de møder Southampton, der ligger sidst.

En kamp der skal vindes, hvis ikke Leeds skal en tur ned i Championship. Først herefter må vi se, om Leeds vitterligt har foretaget et ret så markant stilskifte.

The Manager
Logo
Shopping cart