Taktiktavlen: Potters debut var fuld af lyspunkter

Chelsea

Foto: Philip-Bird-Dreamstime.com

Rom blev ikke bygget på en dag, og det var da langt fra heller ikke alt, der sad lige i skabet, da Chelsea i går aftes tog første spadestik til det dynasti, som Todd Boehly og co. har valgt Graham Potter til at stå i spidsen for.

Alligevel indikerede Potters debut som head coach for Chelsea, at der er kommet nye boller på suppen, og at der er masser af positivt potentiale i Potter-ball.

Men inden vi kaster os over højdepunkterne fra gårsdagens Champions League-kamp mod RB Salzburg på Stamford Bridge, hvor lyspunkterne var lige så interessante, som slutresultatet 1-1 var en skuffelse, så lad os lige kaste et hurtigt blik på gårsdagens startopstilling.

3-1-2-1-2-1

Potter havde nemlig hverken fundet plads til Kalidou Koulibaly eller Wesley Fofana, som Chelsea netop har købt for knap 900 millioner danske kroner, i den startformation, som UEFA.com og andre sites på forhånd havde skitseret som enten en 4-3-3 eller en 4-2-3-1, men som viste sig at være en Brighton-inspireret 3-1-2-1-2-1.

I stedet havde Potter højst overraskende valgt at smide Cesar Azpilicueta ind i bagkæden sammen Thiago Silva og en Marc Cucurella hentet ned fra wingbacken.

Foran bagkæden lå Jorginho på 6eren, hvilket så ud til at passe ham strålende, og som de to 8ere havde Potter valgt Mateo Kovacic og Mason Mount.

Og lad os lige dvæle lidt ved de to.

Brede 8ere

Potters 8ere var nemlig blandt lyspunkterne i Potters debut.

For de var brede, og Kovacic og Mount var derfor ej blot forpligtet til at gøre sig spilbare for Jorginho og holde hånden under Kai Havertz på 10eren.

De to brede 8ere havde nemlig også til opgave at understøtte formationens to 11ere, Raheem Sterling og Reece James, som Kovacic og Mount i øvrigt også havde tilladelse til helt at bytte plads med.

Og det var faktisk lige præcis, hvad der skete, da Chelsea bragte sig foran kort inde i halvleg.

For her faldt James ned fra 11eren, modtog bolden, vendte med den, og sparkede den prompte op langs sidelinjen, hvor Mount var rykket ud på 11eren, hvorfra han sendte bolden på tværs af feltet til Sterling. 1-0.

Kai på 10eren

Et andet lyspunkt ved Potters debut var brugen og placeringen af Kai Havertz på 10eren, hvilket ikke bare rent lavpraktisk skabte dynamiske bevægelsesmønstre i forreste angrebslinje, men som også så ud til at frigøre en masse kreative tanker i tyskerens hjerne.

Og nej, det var langt fra alt der lykkedes for Havertz, endda rigtig langt fra, men ideerne var til at få øje på, og det samme var energien, hvilken i øvrigt blev illustreret ved, at Havertz var den Chelsea-spiller, der med 6,21 km. løb mest af alle i første halvleg.

I det hele taget lignede Havertz en spiller, der – ligesom Jorginho nede på 6eren – på rekordtid, i hvert fald mentalt, har nydt godt af Potters tilstedeværelse og den fornyet, positionelle frihed – såvel som følelsen af noget velkendt – trænerskiftet umiddelbart har kastet af sig.

Passing accuracy

Et tredje lyspunkt ved Potters debut så – og ser man – ved at kaste et blik på diverse kampstats.

Og her tænkes der ikke på de statistikker, der illustrerer antallet af mislykkede clearinger a la den en ellers så fremragende Silva producerede i det 75. minut, hvor Salzburg udlignede til 1-1.

Vi skal derimod se på boldbesiddelsen og antallet af afleveringer, især dem der ramte en medspiller.

For selvom det måske ikke kommer som en overraskelse, at Chelsea havde bolden mest (69-31) og dermed også producerede et hav af afleveringer, nemlig 679, hvilket i øvrigt var to og en halv gang mere end hvad Salzburg diskede op med, så er det alligvel glædeligt at, at Chelsea trods ny formationer, nye ideer og arbejdsopgaver, ramte hinanden så flot, som holdet gjorde.

Således var hele endte Chelsea med en passing accuracy på hele 85 procent.

Godkendt

Og selvom kampen langt fra var et festfyrværkeri af chancer, så nåede Chelsea – ikke mindst i kampens slutfase, hvor sejren for alvor blev jagtet – at skabe hele 63 angreb, der mundende ud i 16 forsøg på mål, hvoraf fire ramte indenfor målrammen.

Og nej, sidstnævnte tal er ikke prangende.

Men tallet piller ikke ved, at Potters debut, alt i alt, var interessant at overvære, og at debuten på mange måder, set i bakspejlet, var en godkendt én af slagsen.

Ikke mindst med tanke på, at Potter nærmest ikke engang er kommet i gang endnu, og ja, det bliver derfor rigtig spændende at se, hvad den kommende kamppause på 16 dage vil gøre ved den fortsatte implementering af Potter-ball i Chelsea-land.

The Manager
Logo
Shopping cart