Tallene taler: Bournemouth er ikke det eneste bundhold, der er i topform

Gary O'Neil, Bournemouth
Selvom Bournemouth fortsat befinder sig på den forkerte side af nedrykningsstregen i Premier League, så har holdets cheftræner, Gary O’Neil, god grund til at smile. Bournemouth er nemlig et af de tre bundhold, der pt. er i topform. Foto: Robin Jones – AFC Bournemouth/AFC Bournemouth via Getty Images

Tabellen lyver aldrig. Derfor ville det også være på kant med sandheden at sige, at hold som eksempelvis Southampton og Bournemouth pt. ikke er i overhængende fare for at rykke ud af Premier League.

For det er The Saints og The Cherries i den grad. Det samme er hold som Leeds, West Ham, Leicester og Everton. Men også Wolves og Wolverhampton. Og Crystal Palace.

Se bare på stillingen, som den ser ud i skrivende stund og med mindre end en tredjedel tilbage af sæsonen. Blot tre point afskiller Crystal Palace på 12. pladsen og Bournemouth på 18. pladsen lige under nedrykningsstregen.

Der er med andre ord udsigt til en voldsom og dramatisk overlevelseskamp i bunden af Premier League, hvor i alt ni hold kan risikere at blive blandt de tre, der om et par måneder mister livet i Englands bedste fodboldrække.

Mere top end bund

Alligevel er der god grund til optimisme. I hvert fald i både Southampton og Bournemouth. Men så sandelig også i Everton.

For selvom tabellen aldrig lyver, og alle tre klubber derfor rigtignok fortsat kæmper en indædt kamp for overlevelse, så opererer Gary O’Neils, Ruben Selles’ og Sean Dyches tropper med en form, der lugter mere af top end af bund.

Southampton, Bournemouth og Everton har nemlig det til fælles, at de alle tre har produceret syv point i de seneste fem ligakampe.

Og det matcher ikke bare hvad hold a la Fulham, Chelsea og Aston Villa har spillet sig frem til længere oppe i tabellen. Det er også mere end hvad de øvrige nedrykningstruede hold har formået at skrabe sammen, hvilket fremgår af nedenstående grafik.

Kilde: www.PremierLeague.com

Ikke en sprint

Faktisk er Bournemouth, Southampton og Everton i skrivende stund så formstærke, at de ville leve et liv i langt højere luftlag, hvis der blot var spillet fem runder af Premier League og ikke to tredjedele af sæsonen.

Se bare på nedenstående tabel, der er baseret på, hvad de tyve medlemmer af verdens bedste fodboldliga har formået at skrabe sammen af point i de seneste fem kampe.

Kilde: www.PremierLeague.com

Premier League er dog ikke en sprint, der afgøres før tid og på bagkant af en håndfuld mere eller mindre pointgivende kampe. 

The Top Flight derimod et maraton, som tit og ofte først afgøres på målstregen, hvilket gør, at øjebliksbilleder a la de ovenstående i sagens natur skal tages med et gran salt og andre former for forbehold.

Og nej, tabellen lyver heller ikke. Men den er under forandring og det er de seneste fem spillerunder en bevis på.

Halveret afstand

Bevares! For fem kampe siden var bundproppen Southampton også bundprop. Men til forskel fra dengang er The Saints i dag ikke længere fire point, men blot to point fra den lyse side af nedrykningsstregen. Det lyder måske ikke af alverden, men den halveret afstand kan gøre en verden til forskel.

Og apropos (tæt på) halverede afstande, så se lige på et hold som Nottingham Forest. Baseret på de sidste fem kampe pt. er The Reds det mindst formstærke hold i Premier League. For fem kampe siden var klubben fem point fra at ryge under nedrykningsstregen. I dag er afstanden blot på sølle to point.

Tiden vil vise, hvordan det hele ender. Hvem der mister livet og hvem der er gode nok til at leve videre. Sikkert er det, at kampen for overlevelse pt. føles lidt sjovere i Bournemouth, Southampton og Everton end i eksempelvis Nottingham.

Derfor skal hold som Brentford, Aston Villa og Chelsea, der i den kommende uge skal møde henholdsvis Southampton, Bournemouth og Everton også forberede sig på en modstander, hvis form er langt stærkere end tabellen giver udtryk for.

Du kan se det kommende kampprogram i Premier League lige HER! Og i morgen, tirsdag, kan du læse meget mere om en af grundene til, at Bournemouth’ formkurve ser ud som den gør. For her stiller The Manager nemlig skarpt på danske Philip Billing.

The Manager
Logo
Shopping cart