
Manchester United havde end ikke præsenteret Christian Eriksen, før engelsk fodbolds pundits var ude med en mening om signingen af danskeren.
Murphys mening
Danny Murphy var den ekspert med den skarpeste ammunition i kammeret:
”Verdensklasse? Nej, nej, nej. Han er udmærket tilgang til hvilket som helst hold, fordi han har rutine og kvalitet, men hvis du kigger på de store kampe, hvor United møder Liverpool, City og Chelsea, kommer han så til at starte inde? Nej ikke hvis de vil være konkurrencedygtige,” lød det fra Danny Murphy forleden til TalkSport. Han afviste desuden, at Eriksen og Bruno Fernandes kan spille samtidig – det vil give taktisk slagside, mener Murphy.
Han uddybede senere andetsteds med:
”Til de store kampe behøver de mere kvalitet. Større navne.”
Med Liverpool FC-baggrund så kan Murphy naturligvis ikke være voldsomt begejstret for ret meget i Manchester Uniteds lejr, men det er alligevel et interessant standpunkt, som den korthårede pundit sender afsted her.
Et spørgsmål om stats
For hvad er det egentlig Manchester United får med Christian Eriksen? Det korte svar er – det element som de har savnet i årevis. En midtbanespiller der er målfarlig, kan diktere, sætte op og som de andre kan smide bolden over til i pressede situationer.
Sæt ham op statsmæssigt mod Eden Hazard i Chelsea-tiden, og Manchester Citys David Silva.
Begge bredt anerkendt som værende blandt de mest toneangivende og ’vigtigste’ playmakere de sidste ti sæsoner. Følgende statistikker er med udgangspunkt i Premier Leagues officielle statistikker.
Eden Hazard nåede 245 kampe, 85 mål og 54 assists.
David Silva fik 309 kampe for Manchester City. Han scorede 60 mål og 93 assists.
Christian Eriksen har indtil videre 237 kampe, 52 mål og 66 assists på sin kappe.
For Hazards vedkommende giver det en assists snit på 4,5 kampe.
For David Silva er 3,3 kampe, og Eriksen 3,6 kampe i snit, før han lægger op til et mål.
Hazard scorerede i hver fjerde kampe, Silva 5,2 kampe i snit mellem målene, og Eriksen 4,6 kampe.
Eriksen har i sin Premier League slået 51,7 afleveringer pr. kamp, Silva 60,8 og Hazard 47,5.
Forskellene
Forskellige statistikker som succesfulde lange afleveringer, dybdebolde og indlæg fortæller mest af alt om forskellene rent taktisk på hold som Chelsea, Manchester City og Tottenham.
Fælles for Hazard og Silva er, at de meget bredt set har spillet på ’bedre’ hold i den forstand, at vi må antage den gennemsnitlige holdkammerat kvalitetsmæssig, har været bedre end de medspillere som Eriksen har været på holdkort med i Tottenham og Brentford.
Den enkelte spillers aftryk på kampen kan blandt andet aflæses i kategorien ’Big chances created’.
Her snitter Christian Eriksen 3,0 – altså i gennemsnit producerer han en stor kampafgørende chance for hver 3. kamp. Silva er på 2,6 og Hazard 3,7 kampe.
En interessant statistik for Eriksen er, at han har scoret stort set alle sine mål ligeligt fordelt mellem højre og venstre fod. Både Silva og Hazard er noget mere ensidige i deres statistik.
Taknemmelig størrelse
Statistik er som bekendt en taknemmelig størrelse, og der er helt indlysende en lang række parametre, der ikke kan regnes ind her, som f.eks. hvordan havde Eriksen præsteret for Manchester City og Silva for Tottenham.
Men holder vi de rå tal op i et prisme, der minder os om, at Eriksen tilmed var gratis for Manchester United, så synes Murphys vurdering af danskeren ikke helt holdbar i syningerne. Måske er den fejl ved Eriksen, som Murphy ikke nævner, er, at han nu spiller i den forkerte klub.
- På 30 minutter viste Jesper Lindstrøm, at han kan blive løsningen på Napolis problemer
- Real Madrid har savnet Vinicius Junior, men han savner i høj grad det gamle Real Madrid
- Chelsea er et eksperiment i stiltiende tomgang og det hele er Boehlys skyld
- Kommentar: Tottenham vandt selvom derbyet mod Arsenal endte 2-2
- North London derby skal blive et brag – og det første af mange!