Tallene taler: Underholdningsværdien i Premier League er et bakkelandskab

Southampton
Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Hvis man så kampen mellem Chelsea og Manchester United i lørdags, så sad man sikkert tilbage med en fornemmelse af, at Premier Leagues kompakte kampprogram er begyndt at smitte af på ikke bare kvaliteten af den fodbold, der spilles, men også spillets underholdningsværdi.

Der var i hvert fald ikke særlig meget, sådan rent sportsligt, at råbe hurra for ved synet af begivenhederne på Stamford Bridge.

Flere af de største stjerner virkede ikke bare ramt af øjeblikkelig træthed og generel slitage, men syntes også at være ramt af frygten for at blive skadet og dermed risikere at misse det forestående vinter-VM.

Og den smule drama, der (trods alt) fandt sted i åbent spil, hvor opgøret nærmest allerede fra første fløjt skreg på omgang 0-0, blev da heller ikke skabt i kraft af superstjernernes overskud på energikontoen, men derimod takket være VAR og goal-line technology dybt inde i overtiden.

Slitage

Men har fornemmelsen af, at Premier League i det hele taget kører på pumperne i en udmarvende  slupspurt frem mod et vinter-VM om mindre end en måned, hvilket kampen mellem Chelsea og Manchester United blot var et priviligeret eksempel på, egentlig overhovedet hold i den statistiske virkelighed?

Kan trætheden, slitagen og frygten, og den naturlige passivitet hele molevitten kaster af sig i åbent spil, aflæses med det blotte øje i de tårnhøje bunker af tal, som en moderne fodboldkamp kaster af sig?

Det skal vi se på, men inden vi går i gang, så skal vi lige have en forventningsafstemning om, hvad der er med til at gøre en fodboldkamp underholdende.

For hvor i bunken skal vi lede?

Mål og chancer

Personligt kan jeg sagtens blive revet med og føle mig underholdt af selv den mest chance- og målfattige fodboldkamp, da det der sker i banens maskinrum tit og ofte langt mere interessant end hvad der sker i de to straffesparksfelter.

Ikke desto mindre, så er det alt andet end lige nok netop antallet af chancer og mål, der for langt, langt de fleste iagttagere tit og ofte er afgørende for om underholdniveauet er højt eller lavt.

Og ja, for at vi ikke drukner i tal og statistikker, så afgrænser vi vores fokus til udelukkende at omhandle oktober måned, der snart synger på sidste vers, men som blev skudt i gang på bagkant af den sidste landsholdspause før vinter-VM, og som dermed indledte den føromtalte, udmarvende slutspurt.

Godt eller skidt?

I alt er der indtil videre i oktober blevet spillet fem spillerunder i Premier League, hvilket vil sige, at vi har tal fra 50 ligakampe til rådighed. Tal, der i øvrigt er blevet indsamlet af whoscored.com, men som The Manager selv har samlet til bunke.

Og lad os lige starte med producere et samlet overblik over antallet af chancer og mål i Premier League so far i denne måned.

De 50 kampe har nemlig i alt indeholdt hele 1218 chancer, hvoraf 128, altså cirka 10 procent, er blevet omsat til mål.

Eller sagt på en anden måde, så har de Premier League-kampe, der indtil videre har fundet sted i oktober måned hver især, og i snit, indeholdt 24,36 chancer og 2,56 mål.

Færre og flere

Men er det godt eller skidt set i forhold til en fodboldkamps underholdningsværdi? Ja, det må dybest set være op til den enkelte at bedømme. Sikkert er det dog, at tallene fra oktober er ‘dårligere’ end tallene fra sidste sæson.

For ser man på de tal, som PremierLeague.com indsamlede i hele sidste sæson, så er der indtil videre i oktober måned i snit blevet produceret færre chancer og scoret færre mål end der i snit blev gjort per kamp i sidste sæson.

Således blev der i sæsonen 2021/2022 i alt produceret 9747 chancer i Premier League, hvilket i snit svarer til 25,65 per kamp. Og hvad angår antallet af mål, så blev der i sidste sæson scoret i alt 1071 mål, hvilket i snit svarer til 2,81 per kamp.

Så ja, på den baggrund kan man godt have ret i fornemmelsen af, at Premier League i skrivende stund opererer med en faldende underholdningsværdi, dog uden at vi er ude i et markant og dramatisk fald.

Store udsving

Og så alligevel lidt. 

For hvis man dykker en anelse længere ned i bunken af oktober-tal, så tegner der sig faktisk et lidt andet billede, nemlig et billede, der indikerer, at underholdningsværdien måske ikke er styrtdykket samlet set, men alligevel er udsat for store udsving.

Ikke hvad angår mængden af chancer, men til gengæld hvad angår holdenes samlede evne til at omsætte chancer til mål.

For i de fem spillerunder, der indtil videre har fundet sted i oktober, er der således blevet produceret henholdsvis 266, 226, 262, 225 og 239 chancer.

Til gengæld er der tale om et langt mere bakket landskab, hvis man ser på antallet af mål, der er i de to første spillerunder lød på 36 og 34, men som herefter tog sig et dyk ned til 15 og 13, inden antallet så nok engang sted til 30, hvoraf to af disse blev scoret af West Ham i går aftes.

Summa summarum 

Så ja, hvis man sidder med en fornemmelse af, at Premier Leagues kompakte kampprogram – såvel som visheden om, at der lige rundt om hjørnet er et vinter-VM, som samtlige spillere gerne vil med til – har en negativt indflydelse på Premier Leagues underholdningsværdi, så er man ikke helt på afveje. 

Omvendt, så er den statistiske virkelighed heller ikke værd at gå i spåner over.

The Manager
Logo
Shopping cart