
Da Christian Eriksen for lidt over en måned siden debuterede for Manchester United havde Erik Ten Hag i sin første kamp som manager valgt at placere den 30-årige middelfarter på en falsk 9er i 4-3-3 formation.
“Ej, hvor interessant,” tænkte de fleste, da holdopstillingen blev offentliggjort. “Hold da fast, sikke en fiasko”, råbte alle, da kampen var forbi.
Ten Hag har da heller ikke gentaget eksperimentet, men har i stedet i kølvandet på sæsonpremieren gjort brug af Eriksen i Uniteds maskinrum, hvor han – altså lige med undtagelse af det kollektive kollaps mod Brentford – har været god.
Rigtig god, endda.
Ja, faktisk sidder man pt. med en fornemmelse af, at Eriksen – trods alt det, der skete sidste sommer og i kølvandet derpå – er lige så god i dag, som han var i de gode gamle Tottenham-dage, måske endda bedre.
Men hvad siger tallene? Matcher de mavefornemmelsen?
Iniesta light
Og ja, det kommer naturligvis an på, hvilke tal man vælger at se på.
Men når det kommer til en spiller som Eriksen, der på en god dag, og med en rød-hvid klaphat spændt til bristepunktet, ligner en light-udgave af ham, som Pep Guardiola engang kaldte for ‘The master of time and space‘, nemlig Andrés Iniesta, så er der især ét tal, der presser sig på.
Og det er det tal, der indikerer Eriksens evne til at ramme en medspiller med en aflevering.
Det er nemlig lige præcis det, der sammenholdt med hans evne til at positionere sig, læse spillet og knokle en vis legemsdel ud af bukserne, der gør Eriksen så værdifuld for et hold, hvad end det er i rollen som skabende eller stabiliserende dirigent.
Store ord? Ja, men også flotte tal.
Passing accuracy
Tilbage i Tottenham-tiden, hvor Eriksen på syv sæsoner fra 2013 til 2019 spillede i alt 226 Premier League-kampe for klubben, lavede Eriksen i alt 11.708 afleveringer, hvoraf hele 81,28 procent ramte en medspiller.
Det er altså mere end 8 ud af 10 afleveringer, der – hvor end på banen de er blevet produceret, og uanset under hvilke forhold, under hvilket pres, de er blevet produceret under – i gennemsnit har ramt, hvor de skulle.
Og nej, det er ikke bedre end den passing accuracy på 89,5, som Iniesta efterlod sig på bagkant af et langt fodboldliv i Barcelona, og nej, Eriksens Tottenham-tal matcher ikke den mavefornemmelse man sidder med i kølvandet på danskerens start i Manchester United.
Men det er tæt på.
Tryktest
For i de seks Premier League-kampe, som Eriksen indtil videre har medvirket i med Uniteds logo på brystet, har han, hvad end det har været oppe på den falske 9er, den falske 10er, eller nede på enten 2-vejs 8eren eller den fremskudte 6er, produceret i alt 298 afleveringer.
Det er ikke bare flest af alle i Ten Hags trup. Det giver også en foreløbig passing accuracy på 79,2 procent. Altså, lige under, de lige over, 8 ud af 10 fra Tottenham-tiden.
Men selvom Eriksen på dette ene, men centrale parametre er faldet en anelse siden dagene i Spurs, så er Eriksen stadig god i United, hvor han allerede, og ikke særlig overraskende, er godt i gang med at blive en instrumental figur i Ten Hans system.
Et system, der i øvrigt skal tryktestes i aften, hvor Manchester United spiller ude mod FC Sheriff i Europa League.
Og selvom det umiddelbart ikke lyder som en tryktest af dimensioner, så er det alligevel en vigtig kamp for United, hvilket min kollega, Nicolai Lisberg, uddybede tidligere på ugen.