The Great Jack Grealish

Jack Grealish, Manchester City
LONDON, ENGLAND – FEBRUARY 15: Jack Grealish of Manchester City celebrates scoring the team’s second goal during the Premier League match between Arsenal FC and Manchester City at Emirates Stadium on February 15, 2023 in London, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Én scene hjemsøgte i lang tid Jack Grealish. Ligefrem opsummerede ham som spiller. Masser af finesse, meget lidt slutprodukt. 

Det er i udekampen mod Real Madrid i Champions League semifinalen på Bernabéu. Vi er i maj 2022. City fører 1-0, da Jack Grealish sætter i sprint op ad venstrekanten. Han holder sin direkte modspiller på afstand, bevæger sig ind i feltet, går uden om Thibaut Courtis og lægger den så ind i et tomt mål… Eller det skulle han have gjort. Men Mendy kommer på tværs og får afværget, og kort tid efter leverer Real Madrid et af Champions Leagues mest mindeværdige comebacks, da to sene mål fra Rodrygo sender kampen i forlænget spilletid, inden Benzema afgør det i den forlænget spilletid.

Fejlindkøb?

Det så godt ud med Grealish, men det førte sjældent til alverden. Hvorfor havde Pep Guardiola og Manchester City dog gjort ham til den dyreste spiller i Premier Leagues historie i sommeren 2021?

Det har været let at være kritisk over for Jack Grealish, og det har mange da også været. Tilbage i september sidste år var der i de små kroge endda tale om et salg af Grealish, der på det tidspunkt blot var noteret for seks mål og fire assist i 44 kampe for Manchester City. Han lignede et fejlindkøb, der havde svært ved at leve med presset.

Eller måske havde han bare svært ved at tilpasse sig Guardiolas system. Hans styrke i Villa var drevet med bolden, men det var som om, at han mistede det element i City, hvor han særligt i begyndelsen lå på kanten og som oftest befandt sig over for et dybt stående forsvar, hvor der ikke var meget plads at gøre med. Grealish er mange ting, men nogen ørn ud i en-mod-en spillet fra stående er han altså ikke. 

Systemskifte

Men så skete der noget omkring januar. Ja faktisk to ting. Enzo Fernández overtog prisen, og dermed også presset, som Premier Leagues dyreste spiller nogensinde, og nok endnu vigtigere, så skiftede Pep Guardiola fra at spille med fire bagude til at operere med en treback kæde. Grealish blev rykket en tak tilbage, til hvad der på papiret er en venstre wingback, men som i realiteten minder mere om en klassisk venstre midt i et mere traditionelt 4-4-2-system. En spiller der skal løbe flere meter og arbejde mere defensivt end en wing. 

Og det har været godt Jack Grealish. For selvom han med sit lange hår, det obligatoriske hårbånd og de nedrullede sokker kan forekomme lidt fin idet, så skal man ikke tage fejl af hans arbejdsraseri og vilje til at løbe meter på banen. Grealish kombinerer det klassiske engelske med det moderne engelske i en underlig hybrid, som Guardiola nu langt om længe har fået til at fungere. I kampene mod Liverpool og Southampton både scorede og assiterede han, og i den første af de to Champions League kvartfinaler mod Bayern München var han stærkt medvirkende til, at Manchester City fik et formidabelt udgangspunkt forud for returen i Tyskland onsdag.

Hvis ellers City som ventet spiller sig videre til semifinalen venter nok engang Real Madrid, og dermed også en mulighed for Grealish til at slette det billede, der fortsat sidder fast hos både ham selv og mange fans. Vise os, at Jack is back.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart