Var Crystal Palace’ fyring af Patrick Vieira egentlig fair?

LONDON, ENGLAND – MARCH 11: manager Patrick Vieira of Crystal Palace during the Premier League match between Crystal Palace and Manchester City at Selhurst Park on March 11, 2023 in London, United Kingdom. (Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images)

Crystal Palace sparkede i sidste uge Patrick Vieira. Efter lidt mere end 70 kampe fik franskmanden silkesnoren.

Crystal Palace ligger nummer 12, så fyringen kan virke noget barsk og brutal, men The Eagles har ikke vundet en kamp siden årsskiftet.

Nedrykningsstregen er rykket tættere på. Den streg som Crystal Palace naturstridigt har holdt sig over i snart ti år. 

Betaler prisen

Man skal huske på, at før 2012/13 sæsonen var Crystal Palace kun en lejlighedsvis gæst i Premier League og finanskrisens år truede klubben på livet.

Flere af redningsmændene fra dengang er stadig en del af ejerkredsen, hvorfor det er altafgørende for dem, at nedrykning ikke bliver et tema. 

Det er det så blevet igen. Og det er som regel, når den skygge kastes over Crystal Palace, at de trykker på knappen i bestyrelseslokalet. 

Frank de Boer blev efterhånden så berømt hentet ind for at ændre klubbens spillestil, men efter en katastrofestart på sæsonen blev hollænderen fyret.

Siden dengang har 4-3-3-varianten med fokus på solidt defensivt arbejde og kontra været konge og es på Selhurst Park.

Det arbejdspapir har Patrick Vieira taget til sig og tilmed i sidste sæson blev modellen gjort mere sådan objektivt underholdende. Men der er kontant afregning i Premier League. Få fejl koster. Og det er som regel manageren, der får lov til at betale prisen.

Gallagher og Zaha

Crystal Palace har fejlet i de to seneste transfervinduer. Conor Gallagher var på lån fra Chelsea i sidste sæson, men ønskede ikke at blive og en afløser blev ikke fundet.

Gallagher er ikke verdens mest elegante midtbanespiller, men boks-til-boks spilleren har en forrygende energi og arbejdsiver, der gjorde ham til et udsøgt velfungerende link mellem midtbane og angreb for Patrick Vieira.

Gallaghers presspil og raids skabte samtidig plads til ikke mindst Zaha og de yngre offensivspiller Olise og Eze. Jeffrey Schlupp er en værdsat trupspiller, men er som udgangspunkt back eller wingback og har ikke Gallaghers kavaleriagtige pres-DNA.

Det er ingen hemmelighed, at Vieira i januar måneds vindue bad om en ny højre back til at afløse aldrende Joel Ward og gerne en type, der som Martin Kelly kunne efter behøv kunne træde til i centerforsvaret. I weekendens møde med Arsenal blev en skadet Joachim Andersen afløst af 33-årige James Tomkins.

Derudover drømte Vieria om en spiller, der kunne supplere de selvtillidsramte angribere. Han fik to midtbanespillere.

2023 har blot set Crystal Palace score seks gange. Derudover har en skadesperiode til Zaha understreget den afhængighed, som offensiven stadig har til troldmandens evner. Det kunne være løst, men er ikke blevet det.

Hodgson igen-igen?

Forude venter en nådig slutfase. Crystal Palace har stort set kun modstandere tilbage fra bund-10. De kan altså selv afgøre det, og vil med deres erfaring fra sådanne tætte kampe sandsynligvis tage de nødvendige point.

Det ventes, at 76-årige Roy Hodgson hentes ud af tilværelsen som pensionist og tager over igen, igen.

Hodgson er ikke kendt for at sammensætte hold, der scorer mange mål, og spørgsmålet er, om ikke Vieira kunne have leveret det, som vi kan forvente veteran Hodgson kommer med?

Men sket og sket. Og Crystal Palaces ledelse har gjort som den plejer, nemlig beskyttet klub såvel som investering.

En eventuel nedrykning vil dog ikke være Vieiras skyld. Pilene vil derimod pege i retning af klubbens ledelse, der ikke bare handlede forkert ind på transfermarkedet, men som også fyrede en ung, løfterig manager a la Vieira og erstattede ham med en pensionist.

The Manager
Logo
Shopping cart